Gençleştirici Dual Lazer
DUAL LAZER (1540nm + 10600nm): Cilt Gençleştirme Tedavisi Nedir?
Dual Lazer iki dalga boyuna sahiptir:
- 10600 nm Co2
- 1540 nm Er:Glass
Lazerlerin her ikisinin de kromoforu sudur, yani suda emilerek ısıya dönüştürülür. Non ablatif bir dalga boyu olan 1540 nm Er:Glass lazer 10600 nm C02 lazere göre suda 10 kat daha hızlı emilir. Bu sebeple 1540 nm Er:Glass dokuyu çok hızlı buharlaştırır ve çevre dokular üzerinde çok az termal etki oluşturur.
Böylece cilt kızarmaz ve soyulmaz. Koagülasyon etkisi ön plandadır. Yüz germe etkisi zamanla daha da belirgin olur.
CO2 lazerler ise su tarafından daha yavaş emildiği için dokularda termal hasar oluşur bu yüzden 10600 nm CO2 Lazerin ise cilt yüzeyinde yenilenme etkisi ön plandadır.
Dual Lazer‘in sahip olduğu tek pulse atımın avantajı; yüksek enerjilerde atım yapılan C02 lazerin öncesinde Er:Glass lazer atım yaparak o bölgedeki suyun bir miktarının buharlaştırılmak ve C02 lazer ile normalden daha az enerji vererek maximum derinliğe inilmesini sağlamaktır. Örneğin; sadece C02 lazerle 20 watt güçle yapılan bir işlemde alınan etkiyi Mix Mod’da arka arkaya Er:Glass ve C02 Lazer atımlarıyla 8 watt güçle ve daha az down time ile sağlamak mümkündür. Dual Lazer, klasik C02 lazer ile aynı dozda kullanılırsa rahatlıkla çok daha fazla derinliğe inebilir. Ardışık atım teknolojisi sayesinde daha düşük enerji ile daha derine penetrasyon ve bu sayede cilt yüzeyinde daha hızlı iyileşme söz konusudur.
Cilt gençleştirme tedavisinde Dual Lazer ile hangi değişiklikler yapılır?
- İnce kırışıklıklar giderilir. Derin çizgiler azaltılır.
- Cildin geniş gözenekli ve kaba görünümü daha ince, sıkı, parlak, nemli ve daha gençleşmiş bir cilt dokusuna dönüştürülür.
- Elastikiyetini kaybederek sarkmış dokuda sıkılaşma ve gerilme sağlanır.
- Güneş lekesi, yaşlılık lekesi, keratozlar, benler ve siğiller vaporize edilerek buharlaştırılır.
- Sivilce ve yara izleri azaltılır.
Cilt gençleştirmede geçmiş yıllarda hangi lazer sistemleri kullanılmıştır?
Fraksiyonel ‘Delik’ demektir. Dairesel lazer atımlarıyla aralarda sağlam doku bırakarak etkinliği azaltmadan iyileşmeyi hızlandırma prensibinden yola çıkılmıştır. Başlıca cilt soyan ve soymayan özellikte iki tip fraksiyonel lazer vardır:
- Nonablatif (soyucu olmayan) fraksiyonel lazerler (Er:Glass, Nd:YAG)
- Ablatif (soyucu olan) fraksiyonel lazerler (Er:YAG, CO2)
İlk fraksiyonel lazer Er:Glass sistem olarak üretilmiştir (1550 nm Fraxel). Bu lazerde lazer ışınının geçtiği lenste bazı noktalar ışını geçirmediği için tüm cilt alanına lazer ışını gönderilmeyerek uygulama yapılan ciltte lazer ışını almayan sağlam alanlar bırakılıyordu. Ayrıca bu sistem ablatif (soyucu) bir sistem değil nonablatif (soyucu olmayan) bir sistem olduğu için ciltte soyulma yapmıyor sadece cilt altındaki kolajen lifleri etkiliyordu. Ancak bu sistemde kullanılan lazer felsefesi sayesinde cilt yenileme uygulamalarında yeni bir dönem açılmış oldu.
Ablatif (soyucu) etki fraksiyonel uygulama ile birleştirilerek ilk olarak fraksiyonel lazer özellikte Er:YAG sistem cihazlar üretilmiştir (1540 nm). Bu teknoloji cildin max 50 mikrometre altına inebildiği için tatminkar olmamıştır. Basit bir peeling işleminden ileri gidemeyen Er.YAG sistemleri ile uzun ve tekrarlayan seanslarda bile tatminkar sonuçlar alınmamıştır.
Bu gelişmelerin ardından fraksiyonel CO2 Lazer üretilmiştir (SmartXIDE DOT). Fraksiyonel CO2 lazerle hastanın ihtiyacına göre cilt altında 2- 250 mikrometre derinliğe inebilmiştir. Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması sonrası cilt altı kolajen liflerinde ani olarak %25-35 oranında kısalma çok hızla kendini göstermiştir ve ciltte yüz germe etkisi olarak ortaya çıkmıştır. Er:YAG sistemlerde ise kolajen liflerde oluşan kısalma ve ciltte oluşan gerilme CO2 lazerlerle karşılaştırılmayacak düzeydedir (%8).
Cilt yüzeyinde CO2 lazerin etkilerine ek olarak cilt gerginliğinde artış ve ciltte sıkılaşmada artış için CO2 lazer ile radyofrekans ile birleştirilmiştir. Sisteme ‘ Radyofrekans’ eklenerek elektirik dalgalarından da yararlanılmıştır. Radyofrekans ile 10600 nm Fraksiyonel CO2 Lazerin yüzeydeki etkilerine ek olarak derin dokudaki ‘rejüvenasyon’ ve ‘ameliyatsız yüz germe’ etkileri güçlendirilmiştir (SMARTXIDE DOT 2).
Cilt yüzeyine etkisi tek seansta bile gözle görülebilir olan fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması; leke, sivilce izlerinin düzeltilmesi; keratozlar, benler ve siğillerin giderilmesi için etkili bir yöntemdir.
Dual Lazer’in sahip olduğu yüksek teknolojinin avantajı nedir?
Dual Lazer, iki dalga boyu ile eş zamanlı olarak cilt yüzeyini ve cilt altını etkileyebilmektedir. Cilt yüzeyini yenileme, ameliyatsız yüz germe ve cilt yapısının gençleştirilmesinde FDA onaylı yüksek teknolojik bir sistemdir.
Cilt gençleştirmede Dual Lazer’in diğer lazer tedavilerden farkı nedir?
Dual Lazer ile iki mod (Er:Glass ve C02) ayrı ayrı kullanılabildiği gibi Dual lazere patentli Mix Mod sayesinde iki lazeri de tek pulse şeklinde ardışık ve eş zamanlı atış yapabilmek mümkündür. Dual Lazer bu sistemi ile cilt yüzeyini çok belirgin olarak hasarlamadan ve sosyal hayata çok uzun süre ara vermeyi gerektirmeden hem cilt yüzeyini değiştirip hem de cilt altında elastin kolajen uyarımı yaparak ameliyatsız yüz germe ve cilt gençleştirme etkisi yapabilmektedir.
Dual Lazerin etkisi ne zaman görülür?
Dual Lazer‘ in cilt rejüvenasyonundaki ve cilt gençleştirilmesindeki etkisi uygulamadan hemen sonra görülmeye başlar. Uygulama yapılırken dahi ciltte sıkılaşma ve gerilme hissedilir. ‘Ameliyatsız yüz germe’ de etkin bir lazer sistemi olan Dual Lazer‘in bu etkisi 6 ay boyunca katlanarak artar. Cilt yüzeyindeki parlaklık, gözeneklerde sıkılık, nem miktarında artış ve kırışıklıklarda açılma etkisi zaman içinde gitgide belirginleşerek ortaya çıkar. Dual Lazer‘in uygulandığı bölge sürekli yenilenir ve kişinin kendi fibroblastlarının uyarımı ile cilt doğal yollarla daha sağlıklı yapı kazanarak gençleşir.
Dual Lazer cilt gençleştirmede altın standarttır. Tek seans olarak uygulanır.
Dual Lazerin etki mekanizması nedir?
Cilt Yüzeyi: Ablasyon: Vaporizasyon: CO2 Lazer
Cilt Altı: Nonablasyon: Koagulasyon: Er:Glass Lazer
Dual Lazer (1540nm + 10600nm) diğer tedavilerden farkı cilt yüzeyinde vaporizasyon ile cilt yenileme, cilt altında koagulasyon ile sıkılaşma ve germe etkisiyle sinerjik bir güçle çalışmasıdır. Dual Lazer, cilt yüzeyinde ben alımı, keratoz ve güneş lekelerinin giderilmesi gibi etkilerini hemen gösterir. Dual Lazer, naturel mekanizmaları uyararak zamanla daha belirginleşen kırışıklıklarda açılma ve ciltte belirgin bir gençleşme yaratabilir.
Dual Lazer, eski teknoloji ablatif cilt yenileme lazerlerinin aksine eş zamanlı ve ardışık atım sayesinde çift dalga boyunu tek pulse olarak atabilen yüksek teknolojiye sahip bir sistemdir. Cilt gençleştirme ve yüz germede FDA onaylıdır.
Güç = Enerji * Zaman olduğu hatırlanacak olursa çok daha az enerji kullanılarak lazer atımını uzun süreye yaymak klasik C02 lazer ancak 250 mikrometre derine inebilirken Dual Lazer‘in nasıl 2000 mikrometre derinliklere inilebildiğini açıklar. Klasik C02 lazerlerden 8-10 kat güce sahip olan Dual Lazer‘in cilt yüzeyinde hafif kızarıklık dışında rahatsız edici bir etki yaratmamasının sebebi sahip olduğu üstün teknolojisi nedeniyledir.
Dual Lazerin yan etkileri nelerdir?
Dual Lazer‘in eşzamanlı atımlarında C02 Lazer 10600 nm dalga boyu ile ablasyon yaparken Er:Glass Lazer 1540 nm dalga boyu ile koagülsayon yaptığı için noktasal kanamalar yaşanma ihtimali oldukça azdır. Dual Lazer‘in etkisi yüksek, yan etkisi minimumdur. İyileşme süreci çok hızlıdır. Birkaç gün ile bir hafta süren bir kızarıklık ve hafif bir ödem sözkonusudur.
Dual Lazer cerrahide kullanılıyor mu?
Dual Lazer‘in sahip olduğu dalga boyları tarayıcı ve cerrahi başlıklarla klasik atım özelliklerinden farklı olarak ayrı ayrı da kullanılabilmektedir. Bu durum özellikle cerrahi uygulamalarda oldukça önemli bir fonksiyondur.
Cerrahi başlıklar ile sıklıkla çok popüler olan blefaroplasti işlemi yapılabilmektedir. Dual Lazer‘in koagulasyon özelliği ile kanama, morarma, ödem gibi cerrahiye bağlı yan etkiler en aza indirilir. Bu sayede klasik göz kapağı cerrahisi sonrasında yaşanması muhtemel olan komplikasyonlar minimize edilir ve hasta konforu maksimumda sağlanır.
Dual Lazer tedavisinden sonra nelere dikkat edilmelidir?
Dual Lazer uygulamasından sonra yüksek faktörlü güneş koruma yeterlidir. Cilt ne kadar nemlendirilirse o kadar kolay iyileşir. Cildi temizlerken sabun asla kullanılmamalıdır. Alkali ürünler doğal dahi olsa cilt yüzeyinde kuruluk yaratırlar, lazer tedavilerinden sonra kullanımları son derece sakıncalıdır. Kullanılacak kozmetik ve kremler mutlaka medikal estetik hekimlerine danışılmalıdır.