Kök hücre nedir?
Vücudumuzu oluşturan, çoğalarak kendilerini devamlı yenileyebilen, bölünebilen ve diğer hücrelere dönüşebilen hücrelere ‘kök hücre’ denir. Kök hücreler vücudumuzdaki tüm doku ve organların kökten aldığı ana hücrelerdir. Kök hücreler dokuyu veya organı tamir edebilirler ve oluşmuş sistemi genç ve dinamik tutarlar.Kök hücreler yeteneklerine, olgunlaşma durumlarına ve oluşturabilecekleri dokulara göre çeşitli isimler alırlar. Henüz tam olarak olgunlaşmamış olan bu hücreler sınırsız bölünebilme ve kendini yenileme, organ ve dokulara dönüşebilme yeteneğine sahiptir.Zengin kök hücre rezervleri:
- Göbek Kordonu
- Kemik İliği
- Yağ Dokusu
SVF nedir?
Yağ dokumuzdan elde ettiğimiz kök hücrelerden zengin sıvıya SVF (Stromal Vascular Fraction) denir. Son yıllarda yapılan çalışmalar yağ dokusunda kemik iliğine nazaran 500/1000 kat daha fazla kök hücre içerdiğini göstermiştir.
SVF nereden elde edilir?
Embriyodan, fetustan ve insan vücudunda kemik iliği, kan ve yağ dokusundan elde edilirler. İlk iki kaynaktan kök hücrenin insan kaynaklı olarak elde edilmesi etik olarak ancak özel izinle ve bilimsel araştırmalar için yalnızca bazı ülkelerde mümkündür. Bunun istisnası kordon kanından elde edilen kök hücrelerdir.Rutin tıpta tedavi amaçlı kullanılan kök hücreler ise sadece belirli doku hücrelerine dönüşebilen öncü doku hücreleridir ve embriyonik kök hücre değillerdir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda özellikle yağ dokusundan elde edilen bağ dokusu kaynaklı hücrelerin doku eksikliklerinin tamamlanmasında ve gençleşmede oldukça etkin olduğu gösterilmiştir.Erişkin kök hücreleri tüm dokularda bulunmaktadır. Bu erişkin kök hücreleri daha sonraki aşamada, bulunduğu dokunun hücrelerine farklılaşır ve yaralanma, hastalık veya diğer nedenlerle oluşabilecek doku hasarı veya kaybını onarmakla görevlidir. Yara iyileşmesi bu mekanizma ile sağlanır. ‘Yaşlanma’ denilen süreç ise zamana yayılmış çok yavaş bir doku kaybı olduğundan ne yazık ki dokudaki erişkin kök hücrelerini uyaramamakta ve cilt yerçekimine yenik düşmektedir.Önceleri kök hücreler yalnızca kemik iliğinden alınabiliyordu. Kemik iliğinden kök hücre elde etmek oldukça ağrılı, zor ve uzun zaman gerektiren bir işlemdi. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda kök hücrelerin yağ dokusunda 500 kat daha fazla miktarlarda olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle teknolojik imkanlar bu doğrultuda gelişerek yağ dokusu içindeki kök hücreleri ayrıştırabilmek mümkün hale gelmiştir.Cilt yaşlanmasındaki ana unsur elastin liflerin özelliklerini kaybetmesi ve kolajen liflerin azalmasıdır. Yaş alımı, ciltte elastikiyet kaybına yol açmakta, ciltte sarkma ve kırışıklıklar oluşmaktadır.
SVF uygulaması nasıl yapılır?
Kişinin lokal yağ fazlalığı olan bölgesinden lokal anestezi ile lipoaspirasyon yöntemiyle yağ alınır ve özel santrifüjleme ile yağlı dokudan kök hücreler ayrıştırılır. Kök hücrelerden zenginleştirilmiş yağlı doku gerek görülen bölgelere mezoterapik olarak uygulanır. SVF, klinik ortamında yapılan son derece konforlu bir uygulamadır, yaklaşık 30dk içinde gerçekleştirilir ve uygulamadan hemen sonra kişiler günlük aktivitelerine dönebilir.GCell®, doğal antiaging amacıyla hastaların kendilerinden alınan dokuların klinik ortamında uygulanması için özel olarak üretilmiş bir cihazdır. SVF süspansiyonu hazırlanması, homojenize ve aktive edilmesi ortalama 30 dakikada tamamlanır. SVF uygulaması sırasında alınan yağ dokusu klinikten dışarı gönderilmediği için ve tüm süreç hastanın gözü önünde kısa sürede gerçekleştiği için son derece güvenilir bir yöntemdir.
SVF Destekli Yağ Dokusu Transfer Tedavisi kimler için uygundur?
Zamanla özellikle 40’lı yaşlardan itibaren sarkmalar daha belirgin hale gelir. Günümüzde minimal invaziv yöntemler oldukça popüler olup artık ufak dokunuşlarla gençleşme isteği artmıştır. Kişinin genetik farklılıkları da çevresel koşullar gibi yıpranmada önemli bir unsur olduğundan tedavi planlanmasında detaylı bir şekilde değerlendirme yapmak en doğrusudur. Kişilerin mevcut durumuna göre muayene sonrasında yapılacak işleme karar verilir.Kök (SVF) hücre tedavisi yalnızca kök hücrelerle yapılabildiği gibi kök hücre ile birlikte yağlı doku transferi şeklinde de uygulanabilmektedir.
SVF tedavisi nerelere uygulanabilmektedir?Sıklıkla yüz, boyun, dekolte, el üstleri ve yara izi olan vücut bölgelerine ya da vücutta gençlik, canlılık ve dolgunluk arzu edilen birçok farklı bölgeye de uygulanır.Özellikle saç kayıplarının engellenmesinde önemli bir rol oynayan SVF tedavisi, seyrek saçlı erkek ve kadınlarda seyrek saçları yoğunlaştırmak, saç tellerini kalınlaştırmak, ön hattı canlandırarak daha genç bir görünüm kazandırmak amacıyla kullanılır.Bunun yanında akne izleri, yara izleri ve çatlakların giderilmesi için dokuyu yenileyen güvenli bir tekniktir.
SVF tedavisinin sadece yağlı doku transferinden farkı nedir?Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ dokusu transferinde doku kendini besleyip, çoğalabilir, bu yüzden kalıcılık tek başına yapılan yağ transferine göre çok daha uzundur. Kök hücre hangi doku içindeyse o doku hücrelerine dönüşerek gençlik sağlar. Yağ hücreleri ile birlikte uygulandığında da dolgunluk verir.
SVF tedavisinin iyileşme süreci nasıldır?
Kök hücre uygulamaları iyileşmeyi hızlandırıcı etki göstermektedir. Uygulama sonrası sosyal hayata hemen dönülebilir. Erken dönemde yağ alınan ve kök hücre enjekte edilen bölgede hafif bir ödem ya da morarma olabilir. Bu tip enjeksiyona bağlı şikayetler hızlı bir şekilde düzelir.
SVF sonuçları ne zaman fark edilir?
Sonuç hemen fark edilmekle birlikte nihai sonuç 6 ay sonunda net olarak ortaya çıkar.Cilt yaşı 5-10 yıl aralığında gençleşir. Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ hücreleri ile elde edilen SVF sonuçları hem dokuyu onarıcı nitelikte hem de kalıcıdır.
SVF ne kadar kalıcıdır?SVF, uygulanan hastaları ortalama 5 yıl süresince yüzlerini yaşlanmaya karşı koruyan antiaging bir tedavidir. SVF cildi gençleştirir ve ileriye dönük yaşlanmayı geciktirir.
SVF kaç seanslık bir uygulamadır?
Tek seanslık bir uygulamadır.
SVF yazın uygulanabilir mi?
Kök Hücre uygulaması güneşe bağımlı değildir, her sezon yapılabilir.
SVF tedavisi hangi sıklıkla tekrarlanabilir?SVF, 6 ayda tam olarak etkisini gösterdiği için minimum 6 ay olmak üzere istenilen sıklıkta tekrarlanabilir.
Kişinin genetiği ve yaşam biçimi SVF tedavisini etkiler mi?
SVF tedavisinin etkisinin görülme süresini kişinin sigara ve alkol kullanımı, stres altında olması, cilt türü ve yapısı, yaşı, beslenme alışkanlığı, genetik yapısı, su tüketimi, çalışma ortamında sürekli negatif dış etkenlerin varlığı (UV ışınları gibi.) etkiler.
SVF uygulaması sırasında ağrı ve acı hissedilir mi?
İşlem öncesinde topikal ve lokal anestezi uygulanacağı için herhangi bir ağrı ve acı hissedilmez.
Yağ Dokusu Transferi olmadan yalnızca SVF tedavisi mümkün müdür?
Kişilerde hedef bölgede yağ kaybına bağlı bir çökme yoksa, hacim kazandırmak hedeflenmiyorsa ve yalnızca antiaging isteniyorsa sadece SVF uygulamak en doğrusudur. Kök hücre toplama ve üretimi benzer olup, sonrasında hedeflenen alana mezoterapi şeklinde uygulama yapılmaktadır.
SVF tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?
Hafif bir ödem bazen morarma dışında çok nadiren (hijyene ve bakıma dikkat edilmez ise) enfeksiyon riski dışında ciddi bir yan etkisi yoktur. Tamamen kişinin kendi dokusu kullanıldığı için SVF’nin zararlı yan etki veya alerji oluşturması beklenmemektedir. Bugüne değin uygulama yapılan hastalarda herhangi bir yan etki veya alerji vakası görülmemiştir.